Onze behandelingen

In onze praktijk worden veel verschillende behandelingen uitgevoerd. Wij proberen onze patiënten zo goed mogelijk te informeren over het te verwachten verloop en het doel van de behandelingen. Van een aantal specifieke behandelingen vindt u hieronder in een beschrijving.

Cerec

Cerec

Wat is Cerec?
CEREC is een restauratiemethode waarbij met behulp van computertechniek restauraties worden vervaardigd (CAD/CAM), die uitblinken in duurzaamheid, randaansluiting en esthetiek. Het systeem bestaat uit een camera, een scanner, 3D software en een computergestuurd freesapparaat.

Wat kan Cerec?
Met het systeem kan de tandarts restauraties, zoals kronen, inlay´s en facings maken. Het grote voordeel van Cerec is, dat het dit heel snel kan, omdat het in de praktijk zelf wordt vervaardigd. Door het materiaalgebruik wordt het resultaat heel goed en mooi.

Hoe werkt het?
Na het prepareren van een element (tand of kies) wordt met een elektronische camera een opname gemaakt van de afdruk. De afbeelding hiervan verschijnt op een beeldscherm. Op basis van de opname wordt de restauratie door de computer geconstrueerd. De tandarts bekijkt hoe de nieuwe situatie wordt en corrigeert waar nodig. Een opening tussen de tanden kan bijvoorbeeld opgevuld worden door de nieuwe tanden of kiezen wat breder of hoger te maken. Ook andere vormveranderingen zijn mogelijk.

De vorm is nu bepaald en wordt aan het freesapparaat doorgegeven. Een blokje industrieel keramiek (porselein) wordt in het freesapparaat vervolgens automatisch uit geslepen. En wel zo nauwkeurig, dat deze precies passend met composiet duurzaam bevestigd kan worden. Als de restauratie klaar is, wordt deze geglazuurd en in de porselein-oven afgebakken. Dit geeft een mooie, natuurlijke glans aan het werkstuk. De restauratie kan daarna in de mond worden geplaatst en vastgezet met een speciaal soort "cement".

Keramiek, net als tandglazuur: duurzaam en gezond
Cerec restauraties worden gemaakt van keramiek - een natuurlijke stof die bijzonder goed door het lichaam verdragen wordt - dat door zijn bewerkingen hard, homogeen en translucent is, waardoor het heel veel lijkt op het natuurlijke glazuur van het element. Bij het kauwen is het bijvoorbeeld belangrijk dat beide materialen even slijtvast zijn en dat "koud" en "warm" geen invloed hebben. Bovendien is keramiek zo glad, dat bacteriën geen kans krijgen.

Het is ook opvallend hoe goed andere, naastgelegen vullingen verdragen worden door het Cerec-keramiek. Daarbij wordt de smaak niet beïnvloed door elektrische spanningen tussen verschillende metalen in de mond.

Cerec spaart uw tandweefsel
De belastbaarheid van tandglazuur en die van Cerec restauraties zijn gelijk. Er hoeft slechts een minimum aan tandmateriaal te worden weggeboord om een Cerec restauratie te vervaardigen. er blijft dus veel meer van het eigen tandweefsel staan, wat uiteindelijk op de levensverwachting van de betreffende kies of tand een belangrijke positieve invloed heeft.

Cerec restauraties
Hierdoor kunt u oude en vaak lelijke amalgaamvullingen laten vervangen door weefsel besparende en uiterst sterke keramiek restauraties. Onderzoek heeft uitgewezen dat industrieel keramiek op lange termijn uitstekende en fraaie restauraties levert. Bijna alle vormen van restauraties zijn mogelijk, van kleine eenvlaks-inlays tot gecompliceerde (endo)kronen.

Inlay: computervervaardigde vulling, die als het ware in de kies 'gelijmd' wordt
Onlay: computervervaardigde vulling, één of meer knobbels aan de kies ontbreken of vervangen moeten worden
Facing: ook wel veneer genoemd, voor fronttandverfraaiïng (porseleinen schildje, dat op de voortand geplaatst wordt
Kroon: als een kies (bijna) geheel door porselein omvat moet worden

Parodontologie

Parodontologie

Een gezond gebit is onlosmakelijk verbonden met gezond tandvlees. Het tandvlees vormt namelijk samen met het kaakbot de basis voor een gaaf en gezond gebit. Is je tandvlees ongezond, dan kan dat ertoe leiden dat je tanden en kiezen los gaan staan. Uiteindelijk kun je hierdoor zelfs je tanden en kiezen verliezen. Reden genoeg dus om ervoor te zorgen dat je tandvlees gezond blijft. Maar wat is dat eigenlijk, gezond tandvlees? Hoe wordt het ongezond en kun je dat voorkomen? En wat doe je als je tandvlees eenmaal ongezond is? Het zijn stuk voor stuk vragen waar deze website een antwoord op biedt. En wil je meer weten over jouw persoonlijke situatie? Vraag het je tandarts, mondhygiënist of parodontoloog. Want gezonde tanden en kiezen kúnnen niet zonder gezond tandvlees!

De risicofactoren

1. Ouderen
Steeds meer mensen houden tot op hoge leeftijd eigen tanden en kiezen. Soms is dat moeilijk. Bij een gebit (en dit geldt ook voor het tandvlees rondom de tanden) is herstel, zoals bij een wondje in de huid, niet mogelijk. Alle veranderingen neem je dus mee in de rest van je leven. Daarnaast kan het zo zijn dat door ouderdom of ziekte de aandacht voor het gebit op de achtergrond kan raken. Mensen kunnen ook minder handig worden in het schoonmaken van hun gebit. Sommige mensen verzorgen het gebit goed, maar krijgen in de loop der jaren andere eetgewoontes (bijvoorbeeld een sterke voorkeur voor zoet). Bij andere mensen veranderen de samenstelling en de hoeveelheid van het speeksel. Dit alles is van invloed op de mondgezondheid.

Droge mond
Sommige medicijnen hebben als bijwerking dat de speekselklieren worden geremd in de afgifte van speeksel. Dat geldt met name voor medicijnen tegen hoge bloeddruk, slaapmiddelen en antidepressiva. Ook te weinig drinken, koorts of diarree kunnen een oorzaak van een droge mond zijn. Een droge mond/te weinig speeksel is van invloed op de mondgezondheid: speeksel heeft een reinigende- en helende werking op de tanden, kiezen en het mondslijmvlies. Is er onvoldoende speeksel, dan kan er makkelijker tandplaque ontstaan.

2. Zwangerschap
Tandvleesontsteking komt bij 50% van de zwangere vrouwen voor, vaak zonder dat er klachten zijn. Door een combinatie van een veranderende hormoonhuishouding en zwelling van het tandvlees gaat het tandvlees makkelijker bloeden, hierdoor kunnen de bacteriën sneller een ontsteking veroorzaken.

Voorkom ontstekingen!
Vrouwen die al vóór de zwangerschap last hebben van parodontitis, hebben hier in de zwangerschap vaak meer last van. Volgens diverse onderzoeken zou een onbehandelde parodontitis tot vroeggeboorte kunnen leiden. Waarom dit is, is nog niet precies bekend. Mogelijk komt dit omdat de ontsteking leidt tot een verhoogde activiteit van de afweerreactie van het lichaam: dit kan weeën opwekken. Bovendien kunnen bacteriën via de bloedbaan in de placenta komen en daar een afstotingsreactie veroorzaken. Het is dus heel belangrijk om ontstekingen in de mond te voorkomen of tijdens de zwangerschap te behandelen. Een goede mondhygiëne helpt daarbij!

Zwangeren met een aandoening aan het gebit hebben een drie tot zeven keer zo hoge kans op een vroeggeboorte dan zwangeren zonder aandoening aan het gebit. Het advies is dan ook om het gebit, liefst vóór, maar in ieder geval vroeg in de zwangerschap te laten controleren. In de zwangerschap worden de bindweefselbanden in het hele lichaam slapper en ook tanden/kiezen gaan losser zitten. Dit herstelt zich vanzelf weer na de bevalling.

3. Roken
Na plaque is roken de belangrijkste veroorzaker van parodontitis: mensen die roken, hebben een grotere kans om parodontitis te krijgen dan niet-rokers. Bovendien is de ernst van parodontitis bij rokers groter dan bij niet-rokers. Ook reageren rokers minder goed op de behandeling van parodontitis dan niet-rokers. Naar deze negatieve effecten van roken wordt veel wetenschappelijk onderzoek gedaan. Bewezen is in ieder geval dat nicotine een grote boosdoener is: nicotine vermindert de afweer van het lichaam tegen een bacteriële aanval. Kun je daar iets aan doen? Ja zeker, stoppen met roken...

4. Stress
Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat ook stress een belangrijke risicofactor voor parodontitis is. Dat is begrijpelijk: als je last hebt van psychische stress, is je algehele weerstand lager dan normaal. En parodontitis is een bacteriële aandoening, die vooral de kans krijgt als je lichamelijke weerstand niet op peil is. Bij stress moet je dan vooral denken aan chronische stress of aan acute heftige stress die bijvoorbeeld ontstaat als een dierbare overlijdt of bij het verlies van een baan.

De hulp van professionals

Mondhygiënist
De mondhygiënist heeft een eigen specifieke deskundigheid op het gebied van mondverzorging en de behandeling van ontstoken tandvlees. De mondhygiënist behandelt mond- en tandvleesproblemen èn helpt nieuwe problemen te voorkomen. Mondhygiënist is overigens een beschermde titel, het is een beschermd beroep met een eigen opleiding. De mondhygiënisten beschikken over een eigen beroepsvereniging, de Nederlandse Vereniging van Mondhygiënisten. Hierbij zijn ruim 2100 mondhygiënisten aangesloten.

Je tandarts zal je naar de mondhygiënist verwijzen wanneer je last hebt van:
• Pijnlijk tandvlees;
• Bloedend tandvlees (vooral bij poetsen);
• Vieze smaak in de mond en/of slechte adem;
• Losstaande of verplaatsende tanden;
• Rood en gezwollen tandvlees;
• Terugtrekkend tandvlees;
• Te veel plaque.

Na een intakegesprek verricht de mondhygiënist een mondonderzoek. Afhankelijk van de aard en de ernst van het probleem stelt ze eerst een parodontiumstatus op. Deze parodontiumstatus is een leidraad voor je behandeling: de conditie van je tandvlees wordt nauwkeurig beschreven en bijgehouden. Daarna maakt de mondhygiënist een persoonlijk behandelplan. In dat behandelplan spreekt de mondhygiënist af welke behandelingen nodig zijn, hoe en wanneer deze worden uitgevoerd en wat de behandeling gaat kosten.

Professionele mondreiniging
De mondhygiënist begint de behandeling altijd met een uitgebreide poetsinstructie. Het is nou eenmaal zo dat je zelf elke dag je mond schoon moet blijven houden. Dit is niet eenvoudig en hierbij geldt dat je nooit te oud bent om te leren. Vooral als de plaque zichtbaar gemaakt wordt met plaque-kleuring, is een goede instructie erg leerzaam. Op basis van het behandelplan reinigt de mondhygiënist je mond op een professionele wijze. Hij of zij verwijdert tandsteen maakt de pockets helemaal schoon en zorgt dat de worteloppervlakten glad zijn zodat nieuwe plaque niet zo makkelijk meer blijft zitten. Deze behandeling kan gevoelig zijn, in dat geval kan de mondhygiënist een verdoving geven. De mondhygiënist neemt eventueel een bacteriekweek. Hiermee kan bekeken worden of er bepaalde specifieke bacteriën in de mond aanwezig zijn. Als de mond dan geheel schoon is, de pockets ondiep genoeg zijn en de mondhygiëne perfect wordt uitgevoerd, kan aanvullende medicatie tegen deze bacteriën gegeven worden.

Tandarts
De tandarts ken je natuurlijk van de controle en behandeling van je gebit. Daarnaast controleert de tandarts ook de kwaliteit van je tandvlees. Dit doet hij met behulp van de Dutch Periodontal Screening Index (DPSI). Deze screeningindex werd in 1988 geïntroduceerd en maakt sinds die tijd vast onderdeel uit van de jaarlijkse controle van je gebit. De DPSI werkt als volgt: je tandvlees krijgt een score en aan de hand van die score volgt er een behandelbehoefte.

Score 0: Het tandvlees is gezond, er is niets aan de hand.
Score 1: Het tandvlees is ontstoken door tandplaque, waardoor het bloedt. Er is sprake van gingivitis.
Score 2: Naast ontsteking van het tandvlees is ook tandsteen aangetroffen.
Score 3-: Het ontstoken tandvlees laat een beetje los van de tanden en kiezen. Er is sprake van parodontitis.
Score 3+: Het ontstoken tandvlees laat los van de tanden en kiezen en is teruggetrokken; de wortel ligt bloot.
Score 4: Een verdere verslechtering van de situatie als omschreven bij cijfer 3.

Heb je heel weinig tandsteen, dan zal de tandarts, de mondhygienist of de preventie-assistente dit weg kunnen halen. Is er sprake van meer tandsteen, dan zal de tandarts of de mondhygienist een uitgebreidere behandeling uit moeten voeren. Bij een DPSI-score van 3- of hoger is er meer aan de hand dan ontstoken tandvlees. Dan is een vervolgafspraak nodig, waarin meer tijd wordt uitgetrokken voor een inventarisatie van de problemen. Een verwijzing naar een in tandvlees problemen gespecialiseerde tandarts, de parodontoloog is een andere optie.

Parodontoloog
Als je tandarts of mondhygiënist het nodig vindt dat je tandvlees extra zorg nodig heeft, kun je worden doorverwezen naar een parodontoloog. Dit is een tandarts die na de studie tandheelkunde nog een driejarige fulltime vervolgopleiding heeft gevolgd. De parodontoloog is dus een tandarts die zich gespecialiseerd heeft op het gebied van tandvleesaandoeningen. In de parodontologiepraktijk legt men zich toe op het behandelen van gingivitis en parodontitis of het corrigeren van defecten na genezing hiervan. De parodontoloog wordt in Nederland erkend door de Nederlandse vereniging voor Parodontologie.

Parodontale behandeling
Bij het eerste bezoek aan de parodontoloog wordt er een grondig onderzoek gedaan naar de situatie in de mond. Diverse metingen worden gedaan en vaak wordt er ook een uitgebreid röntgenonderzoek uitgevoerd. Op basis hiervan wordt een persoonlijk behandelplan gemaakt. Soms is er sprake van complexe problemen en heeft de parodontoloog enige tijd nodig om tot een goed behandelplan te komen. Dan wordt er een vervolgafspraak gemaakt, waarin dit behandelplan met de patiënt wordt doorgenomen.

De start van de behandeling bestaat uit een grondige reiniging van de mond, meestal in meerdere behandelingen. Een uitgebreide poetsinstructie hoort daar natuurlijk bij. Deze eerste behandelingen noemen we de initiële therapie. Drie maanden na de initiële therapie is meestal het grootste deel van de genezing bereikt. Dan wordt de situatie in de mond weer vastgelegd en vergeleken met de beginsituatie. Aan de hand van deze herbeoordeling wordt er een vervolgplan opgesteld.

Parodontale chirurgie
Pockets van 6 mm en dieper kunnen niet schoongehouden worden. Via een operatie kunnen deze pockets minder diep worden gemaakt, zodat ze wel goed schoon te houden zijn. Zo'n operatie heet een flap-operatie en wordt door de parodontoloog uitgevoerd.

Nazorgfase
Na een intensieve behandeling van het tandvlees volgt de nazorgfase. Een bijzonder belangrijk onderdeel van de behandeling: daarmee wordt immers geprobeerd om terugkeer van het ontstekingsproces te voorkomen. De nazorgfase bestaat uit regelmatige professionele reinigingen en extra mondhygiëne-instructies. Gedurende het eerste jaar vinden de nazorgbehandelingen om de drie tot vier maanden plaats. Daarna is er een evaluatieonderzoek en wordt er weer een vervolgtraject vastgesteld.

Gnathologie

Gnathologie

Het vakgebied binnen de tandheelkunde dat zich bezighoudt met het kaakgewricht, de kauwspieren en de contacten tussen het onder en bovengebit, noemen we gnathologie. Tandarts Rob Kuypers heeft zich toegelegd op de behandeling van patiënten pijn en bewegingsbeperkingen van het kauwstelsel. Hij werkt daarbij nauw samen met gespecialiseerd kaak-fysiotherapeut Jack Marcelis die ook binnen ons praktijkgebouw gevestigd is. Zie voor meer informatie www.marcelisfysiotherapie.nl.

Na verwijzing door uw tandarts, huisarts of medisch specialist (bij voorbeeld via een kno arts) kunt bij ons een afspraak maken voor een eerste consult. Dus ook als u geen vaste patiënt in onze praktijk bent kunt u bij ons terecht. Wij zullen u een vragenlijst toesturen of mailen die betrekking heeft op alle aspecten van gnathologische klachten. Als u de vragen zorgvuldig beantwoordt geeft dat ons een goed beeld van uw klachten. Tijdens het eerste gesprek wordt u in de gelegenheid gesteld uw antwoorden nader toe te lichten en vragen aan ons te stellen.

Zo nodig vindt er in een vervolgafspraak een Uitgebreid Functie Onderzoek plaats. Ook het maken van een kaakoverzichtsfoto, OPG, kan deel uitmaken van het onderzoek. Er zijn vaak meerdere oorzaken voor gnathologische klachten. Op basis van het Functie Onderzoek proberen wij te bepalen welke oorzaken bij u mogelijk een rol spelen en of u in aanmerking komt voor een behandeling bij ons, eventueel in samenwerking met de kaakfysiotherapeut.

Er zijn verschillende behandelingsmogelijkheden voor gnathologische klachten:
- Met behulp van een opbeetplaat kunnen de onder- en bovenkaak gestabiliseerd worden
- Met diverse fysiotherapeutische technieken en oefeningen kan de functie van de kauwspieren en de gewrichten worden verbeterd
- U krijgt uitleg over de functie van uw kauwstelsel in relatie tot de klachten

Orthodontie

Tandarts voor Orthodontie

Tandarts Bart Mol heeft zich toegelegd op orthodontie. De TANDARTS VOOR ORTHODONTIE houdt zich bezig om de stand van de tanden en kiezen in de kaak te optimaliseren d.m.v. beugels.

Kom ik in aanmerking voor een beugel?
Om te bekijken of je in aanmerking komt voor een beugelbehandeling kan er bij tandarts Mol een oriënterende afspraak gemaakt worden. Tandarts Mol bekijkt tijdens die afspraak of een beugelbehandeling geïndiceerd is. Wanneer blijkt dat een beugelbehandeling mogelijk is wordt er een vervolg afspraak voor ortho documenteren gemaakt.

Wat voor beugel krijg ik?
Om te bepalen wat voor soort beugel(s) je krijgt moeten we eerst een aantal gegevens verzamelen, zoals (röntgen) foto’s en gebitsafdrukken. Dit noemen we documenteren. Met die gegevens kan tandarts Mol een behandelplan opstellen helemaal gericht op jouw gebitssituatie. In dit behandelplan komt te staan welke beugel(s) er nodig zijn en hoelang de behandelperiode zal zijn.

Wat voor soorten beugels zijn er?
Buitenbeugel: Deze beugel wordt ook wel: headgear, neckgear of buitenboordbeugel genoemd. De buitenbeugel bestaat uit een metalen gedeelte en een nekband. Het metalen gedeelte heeft twee bogen. De binnen bogen worden in de mond in de buisjes van de banden geplaatst. De buitenbogen steken langs de wangen aan de buitenkant van de mond. Daaraan wordt het trekkende gedeelte van de beugel (de nekband) vastgemaakt. Tijdens het sporten moet de beugel uit.

Activator: De activator moet dag en nacht gedragen moet worden. Hoe beter je de activator dus draagt, hoe sneller je weer van de beugel af bent. Met eten mag de beugel uit de mond. De activator dwingt je als het ware om met je onderkaak naar voren dicht te bijten, maar zit verder gewoon los in je mond. Tijdens het sporten moet de beugel uit.

RPE(kaakverbreder): De kaakverbreder (RPE of Hyrax) gebruiken we om de bovenkaak bij jonge kinderen breder te maken zodat deze beter past op de onderkaak. Deze beugel bestaat uit 2 metalen bandjes die om kiezen in de bovenkaak geplaatst worden. Aan die banden zit een metalen boog met in het midden een schroef die 1 maal per dag moet worden aangedraaid. Dit gebeurt met een apart sleuteltje die mee wordt gegeven. Door het aandraaien van de schroef worden de linker‐en rechterkant van de beugel uit elkaar gedraaid, waardoor de bovenkaak breder wordt. Als de kaak de juiste breedte heeft moet de beugel nog een aantal maanden blijven zitten.

Vaste apparatuur: Bij deze beugel zijn op de tanden en kiezen metalen slotjes (brackets) geplakt en zitten er om de kiezen metalen ringetjes. In deze brackets zit een sleuf waarin 1 boog vormige draad langs alle tanden wordt vastgezet. Deze boog wordt vastgezet met kleine metalen draadjes. Tijdens de behandelperiode met een vaste beugel, moet er extra opgepast worden met hard voedsel en mag er géén kauwgum gebruikt worden. Door het gebruik van hard voedsel en kauwgum kan namelijk de beugel beschadigen, waardoor de beugelbehandeling langer zou kunnen gaan duren.

Hoe vaak moet ik terug komen met mijn beugel?
Het plaatsen van een beugel bestaat meestal meerdere afspraken, zo kan het voorkomen dat je meerdere afspraken in 1 week hebt staan. Als de beugel geplaatst is, wordt er een maand later een vervolg afspraak gemaakt. Tijdens deze afspraak wordt de beugel gecontroleerd en zo nodig opnieuw geactiveerd. Omdat het grootste gedeelte van onze beugelpatiënten uit scholieren bestaat. Is het onvermijdelijk dat er afspraken onder schooltijd gemaakt worden! Is er iets kapot aan je beugel geef dit dan zo snel mogelijk telefonisch op reguliere werktijden aan ons door.

Mondhygiëne tijdens de beugelperiode
Een goede mondhygiëne tijdens de beugelbehandeling is heel belangrijk. Wij adviseren om 3 maal daags de tanden te poetsen, om 2 maal per dag met interdentale ragers tussen de draad te reinigen en om aan het einde van de dag te spoelen met een fluorspoeling. Orthodontie in combinatie met een afspraak bij de mondhygiëniste is mogelijk.

Wortelkanaal

Wortelkanaal

Tanden en kiezen bestaan uit een kroon en één of meer wortels. De kroon is het deel dat u ziet. De wortels ziet u niet. Die zitten onder uw tandvlees in de kaak verankerd. In iedere wortel loopt een kanaal, het wortelkanaal. Hierin zitten zenuwvezels en kleine bloedvaten. Dit levend weefsel wordt ook wel pulpa genoemd. Als het weefsel ontstoken is of ontstoken is geweest, voert de tandarts een wortelkanaalbehandeling uit.

Waardoor ontstaat ontstoken pulpa?
Door tandbederf of door een lekkende vulling kan uw pulpa ontstoken raken. Een harde klap op uw tand kan ook een aanleiding zijn. Bacteriën zijn meestal de veroorzakers van de ontsteking. Voelen uw tanden of kiezen gevoelig aan bij het drinken van koude of warme dranken? Dat kan een eerste signaal zijn. Soms geeft de ontsteking geen klachten, maar ook hevige pijnklachten komen voor. Uw tandarts moet het ontstoken tandweefsel verwijderen, anders zal het afsterven. Wanneer het tandweefsel niet wordt verwijderd, kan de ontsteking zich naar uw kaakbot uitbreiden. Hierdoor kan kaakbot rondom de tanden en kiezen verloren gaan. Uiteindelijk kan zoveel kaakbot verdwijnen dat de tanden en kiezen los gaan staan of zelfs uitvallen. U merkt een kaakbotontsteking bij het dichtbijten. Uw tand of kies kan dan te hoog aanvoelen.

Wat gebeurt er tijdens een kanaalbehandeling?
Tijdens een wortelkanaalbehandeling verwijdert de tandarts de ontstoken of afgestorven pulpa. Ontstoken of afgestorven pulpa geneest niet meer. Het is een onomkeerbaar proces. Daarom haalt uw tandarts het ontstoken of dode weefsel weg. Een wortelkanaalbehandeling wordt ook wel kanaal- of zenuwbehandeling genoemd.

De behandeling
De wortelkanaalbehandeling gebeurt onder plaatselijke verdoving als uw tandweefsel nog (gedeeltelijk) ´levend´ is. Een verdoving is meestal niet nodig als uw tandweefsel al is afgestorven. Vaak maakt uw tandarts een of meer röntgenfoto´s. Zo heeft hij een goede controle over het verloop van de behandeling. Uw tandarts maakt eerst uw tand of kies open en verwijdert het ontstoken weefsel. Daarna reinigt hij het kanaal met kleine vijltjes en spoelt hij het met een desinfecterende spoelvloeistof. Vervolgens worden de kanalen gevuld. Na de wortelkanaalbehandeling maakt uw tandarts uw tand of kies weer dicht met een vulling. Als de kies is verzwakt, kan een kroon nodig zijn. Een tand of kies die op deze wijze is behandeld, kan nog lange tijd mee.

Kan iedere tand of kies worden behandeld?
Soms kan uw tandarts geen wortelkanaalbehandeling uitvoeren, omdat er bijkomende problemen zijn. Het kan voorkomen dat de tand of kies moet worden verwijderd. Met uw tandarts kunt u de mogelijke oplossingen bespreken voor de vervanging van uw verloren tand of kies. Denk bijvoorbeeld aan een implantaat of brug.

Is een kanaalbehandeling pijnlijk?
Een wortelkanaalbehandeling is met een verdoving meestal niet pijnlijk.

Hoe lang duurt de behandeling?
De duur van een wortelkanaalbehandeling is afhankelijk van het aantal wortelkanalen. Tanden hebben meestal één wortel. Kiezen hebben er altijd meer. De behandelingstijd varieert daarom van een half tot anderhalf uur. Vaak kan de tandarts de wortelkanaalbehandeling in één keer afmaken. Soms moet u een aantal keren terugkomen.

Geeft een behandeling napijn?
Na het reinigen van de wortelkanalen kunt u eventueel napijn krijgen, die enkele dagen kan aanhouden. U kunt de napijn met een goede pijnstiller onderdrukken. Een antibioticum is meestal niet nodig.

Verkleurt een tand of kies na een kanaalbehandeling?
Een tand of kies verkleurt meestal niet na een wortelkanaalbehandeling. Als er toch enige verkleuring ontstaat, kan uw tandarts die meestal verhelpen. Hiervoor zijn verschillende mogelijkheden. Vraag uw tandarts om advies

Informatiefolders

Wilt u meer weten over bepaalde behandelingen, problemen of verzorging? Download dan één van onze informatie- folders. U kunt de folder downloaden, opslaan en printen. De folders met een oranje zijn populair onder onze bezoekers en patiënten.

Kuypers Mondzorg
Gorinchem

Mozartstraat 3
4207 DS Gorinchem

Maandag t/m vrijdag
08:15 - 17:00

0183 - 648 644
info@kuypersmondzorg.nl